Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο αντιφασιστών συγγραφέων για την Υπεράσπιση της ΚουλτούραςΒαλένθια, 4 Ιουλίου 1937.

Σαν σήμερα, πριν 80 χρόνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Κυβέρνησης Χουάν Νεγκρίν εγκαινίασε το Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Συγγραφέων για την Υπεράσπιση της Κουλτούρας στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου της Βαλένθια.

Σαυτό το Συνέδριο, που είχε επίσης συνεδρίες στη Μαδρίτη (ημέρες 5,6,7 και 8), τη Βαρκελώνη (μέρα 11η) κι έκλεισε στο Παρίσι (ημέρες 16η και 17η του Ιουλίου του 1937), παρενέβησαν περισσότεροι από μια εκατοστή αντιφασίστες συγγραφείς από όλο τον κόσμο όπως οι Ζουλιέν Μπεντά, Τριστάν Τζαρά, Αλεξέι Τολστόι, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Οκτάβιο Πας, Αλέχο Κάρπεντιερ, Πάμπλο Νερούδα, Ραφαέλ Αλμπέρτι, Μαρία Τερέσα Λεόν, Αντόνιο Ματσάδο, Ραμόν Σέντερ, Μιγέλ Ερνάντεθ ή ο Ραμόν Γκάγια, ανάμεσα σε πολλούς.

Ανάμεσα σε άλλους, οι Vallejo, Guillén, Neruda, φωτογραφία από το βιβλίο  "Imagen de César Vallejo. Iconografía completa (1892-1938)"

Οι συγγραφείς 28 εθνών, που συναντήθηκαν για το 2ο Διεθνές Συνέδριο, που έλαβε χώρα στη Βαλένθια, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη κι ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο Παρίσι, διακηρύσσουν:

Πρώτον: Πως η κουλτούρα που έχουν δεσμευθεί να υπερασπίζονται, έχει ως κύριο εχθρό το φασισμό.

Δεύτερον: Πως διατίθενται να παλέψουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν ενάντια στο φασισμό, είτε όταν δείχνει το καταστροφικό του πρόσωπο, είτε όταν υιοθετεί, προκειμένου να φτάσει στους σκοπούς του, αποκλίνουσες μορφές` με δυο λόγια, δηλώνουν πως διατίθενται να παλέψουν ενάντια στους υποκινητές του πολέμου.

Τρίτον: Πως στον αποτελεσματικό πόλεμο που έχει ανοίξει ο φασισμός ενάντια στην κουλτούρα, τη δημοκρατία, την ειρήνη και γενικά, την ευτυχία και την ευδαιμονία της Ανθρωπότητας, καμιά ουδετερότητα δεν είναι δυνατή, ούτε μπορεί κανείς να τη σκεφτεί, όπως έχουν διαπιστώσει μέσω σκληρής δοκιμασίας οι συγγραφείς πολυάριθμων χωρών, όπου όλη η σκέψη έχει περιοριστεί στις τρομερές συνθήκες της παρανομίας.

Για τους αναφερθέντες λόγους κάνουν αυτήν την επίσημη έκκληση στους συγγραφείς όλου του κόσμου, σε όλους αυτούς που πιστεύουν βαθιά και ειλικρινά στο ανθρώπινο όραμα, στην αποτελεσματικότητα της γραπτής έκφρασης, και τους καλούν να καθορίσουν δίχως καθυστέρηση τη θέση τους μπρος στην απειλή που κρέμεται πάνω από τον πολιτισμό και την ανθρωπότητα....

Ο Μιγέλ Ερνάντεθ ενώ βγαίνει από το Δημαρχείο της Βαλένθια, μετά τα εγκαίνια του Δεύτερου Διεθνούς Συνεδρίου Συγγραφέων για την Υπεράσπιση της Κουλτούρας. Ο στρατός στην είσοδο του Δημαρχείου. Φωτογραφία του Guillermo Zúñiga.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου