Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

«Όταν εξαφανίστηκαν οι αποικιακές διοικήσεις, οι ιεραρχίες της εξουσίας παρέμειναν ανέγγιχτες.»

MARGA MOSTEIRO (μεταφρ.: Nathalie)



X. A. SOLER Ο Grosfoguel λέει πως η Βενεζουέλα υποφέρει από έναν αποσιωπημένο αποκλεισμό.
Ο πορτορικανός κοινωνιολόγος Ραμόν Γκροσφόγελ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ συμμετείχε σε μία συζήτηση στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα στην οποία προσπάθησε να εξηγήσει το ρεύμα του απο-αποικιακού[i] και διατύπωσε την οπτική του για το τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα.
-Μπορείτε να εξηγήσετε την έννοια του απο-αποικιακού;
-Ο κλασικός ορισμός της αποικιοκρατίας αναφέρεται στη σύνδεση με τις αποικιακές διοικήσεις και υπό τον ορισμό αυτό, υποτίθεται πως η ανεξαρτησία συνεπάγεται ρήξη με τη μητρόπολη. Εμείς προτείνουμε πως ο κόσμος που δημιουργείται  από την αποικιακή επέκταση του 1498, περίοδος που διήρκησε 400 έτη, δεν κλείνει με την ανεξαρτησία, γιατί όλες οι ιεραρχίες της εξουσίας είναι κατασκευασμένες από δομές κυριαρχίας που γεννιούνται με την αποικιοκρατία και που παραμένουν μετά την υποτιθέμενη απελευθέρωση από τη μητρόπολη. Είναι μία συνέχεια, διότι, όταν εξαφανίστηκαν οι αποικιακές διοικήσεις, οι ιεραρχίες της εξουσίας παρέμειναν ανέγγιχτες.
-Θεωρείτε ότι δεν έχει παραχθεί μια ολική ρήξη;
-Βεβαιώθηκαν ότι θα παρέμεναν εκεί ελίτ, στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές δομές για να δώσουν συνέχεια στην κυριαρχία παρά το τέλος της αποικιακής διοίκησης. Ήταν ικανοί να δημιουργήσουν ένα σύστημα για να διατηρήσουν την ίδια δομή ακόμα και χωρίς να έχουν τον άμεσο έλεγχο της διοίκησης. Τα ίδια τα αποικιοποιημένα υποκείμενα εσωτερικεύουν τις θεσμικές δομές της εξουσίας και της σκέψης και αναπαράγουν αυτό εναντίον του οποίου αγωνίστηκαν. Μην υποθέσετε ότι υπάρχουν διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, πολλές γλώσσες και διαλέγουν μια ομάδα, αυτήν που μοιάζει περισσότερο στη δύση, για να κυβερνήσει και να συνεχίσει να ελέγχει την οικονομία.
-Πώς εξηγείτε την κατάσταση στη Βενεζουέλα;
-Έχει να κάνει με την έλλειψη της ρήξης με το παρελθόν. Υπάρχουν κάποιες ελίτ που πρέπει να υπερασπίσουν τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρήσεων της παλιάς αυτοκρατορίας, της δύσης. Με την αμφισβήτηση αυτού του ελέγχου, έρχονται οι στρατιωτικές ενέργειες, τα πραξικοπήματα, οι εμπορικοί αποκλεισμοί για να επαναφέρουν την οικονομική εξουσία. Η Βενεζουέλα υποφέρει τώρα από έναν εμπορικό αποκλεισμό, όπως η Κούβα στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά αποσιωπημένο. Έμαθαν από το σφάλμα, σου κάνουν αποκλεισμό και σαμποτάρουν την οικονομία σου χωρίς να στο πουν. Έτσι, ο λαός της Βενεζουέλας διοχετεύει τη δυσαρέσκειά του προς την εξουσία, ενώ πρόκειται για μια πολιτική σαμποτάζ προκειμένου να συνεχίσουν να τους εξουσιάζουν.
Santiago /La Voz, 21 de mayo de 2016





[i] Ως descolonización ορίζεται στα ελληνικά η αποαποικιοποίηση, ενώ εδώ ο συγγραφέας κάνει χρήση του όρου decolonización, τον οποίο και μετέφρασα ως απο-αποικιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου